Kenelle projektia tehdään ja mikä lopulta määrittelee, kuinka onnistunut se on? Tämä on suunnitelman ensimmäinen ja kenties tärkein vaihe. Liian usein aloitamme projekteja ilman selkeää visiota siitä, mitä ylipäätään haluamme saavuttaa. Osaavan työnjohtajan pitäisi pystyä ottamaan huomioon kaikkien mukana olevien tarpeet ja yhdistää ne selkeiksi, mitattaviksi tavoitteiksi. Lähes kaikilla projekteilla on monta siihen panostavaa osapuolta ja on erittäin tärkeää huomioida heidät suunnitelmaa tehdessä.
Sisäinen projekti suoritetaan lähes pelkästään yritykselle itselleen. Esimerkkinä voisi olla toimistotilojen uusiminen, uusien kalusteiden tilaaminen, kotisivun parantelu tai mobiilisovelluksen kehittäminen. Ulkoinen projekti taas suunnitellaan asiakkaalle. Työnä voi olla esimerkiksi vaatemerkin suunnittelu, konsultointi tai markkinointisuunnitelman kehittäminen. Mutta jopa ulkoisessa projektissa on sisäisiä osapuolia, jotka täytyy pitää tyytyväisinä. Uutta brändilogoa suunnitellessa voisi kuvitella, että vain asiakkaan tyytyväisyys on tärkeää, mutta tämä ei ole totta.
Entä jos työhön käytettiin niin paljon turhaa aikaa, että asiakkaan tyytyväisyys näyttäytyy kuitenkin tuloksellisesti tappiollisena? Tätä tuskin kukaan haluaisi raportoida projektipäälliköille. Entä jos suunnittelet logon, jota asiakkaasi rakastaa, mutta jota muut potentiaaliset asiakkaasi vihaavat? Tämä hankaloittaisi uusien asiakaskontaktien luomista ja sitä tuskin silloin pidettäisiin menestyneenä projektina.
Yhteenvetona: Hyvän työnjohtajan pitää ottaa huomioon kaikki projektiin osallistuvat osapuolet ja puntaroida jokaisen painoarvo, jotta paras mahdollinen lopputulos saavutetaan.